Kasık Fıtığı Onarımı Yapılan Geriatrik Hastalarda Erken Dönem Sonuçları Belirleyen Faktörler
Geriatrik kasık fıtığı onarımı
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7195756Anahtar Kelimeler:
Emergency, Morbidity, Hematoma, Ileus, Surgical site infectionÖzet
Amaç: Bu çalışmada kasık fıtığı nedeniyle ameliyat edilen geriatrik hastalarda erken dönem sonuçlar ile klinik özellikler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: 2010-2020 yılları arasında üçüncü basamak bir sağlık merkezinde kasık fıtığı nedeniyle ameliyat edilen geriatrik yaştaki hastalar geriye dönük olarak tarandı. 65 yaş ve üstü hastalar çalışmaya dahil edilirken, 65 yaş altı hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların klinik özellikleri toplandıktan sonra, anlamlı bir p-değerinin 0,05'in altında olduğu varsayılarak erken dönem sonuçlar üzerindeki etkileri Ki-Kare Testleri ile araştırıldı.
Bulgular: Bu çalışmaya yüz elli bir hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 71.99±5.74 (65-94 yaş arası) ve 137'si (%90.7) erkekti. Genel morbidite sadece acil cerrahide arttı (p=0.018) ve oranı %13.2 idi. Acil cerrahide (p=0.001) ve bilateral yan fıtığı olan hastalarda (p=0.019) hematom oranı arttı. Ancak komorbid hastalık varlığı ile cerrahi alan enfeksiyonu azaldı (p=0,040). Diğer yandan ileus ve nadir görülen komplikasyonlar herhangi bir klinik faktörden etkilenmedi.
Sonuç: İleri yaşta kasık fıtığı tanısı konan hastalarda, ameliyat tipi, anestezi yöntemi ve fıtık lokalizasyonu ne olursa olsun genel morbiditeyi azaltmak için elektif cerrahi planlanmalıdır.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.