Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonu Semptomları ile Acil Servise Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi

Acil Tıp Polikliniğine Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonu Belirtileriyle Başvuran Hastalar

Yazarlar

  • BANU Karaca Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital Infectious Diseases Department
  • Mehmet Göktuğ Efgan Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital Emergency Medicine Department
  • Bahar Örmen Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital Infectious Diseases Department
  • Serkan Bilgin Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital Emergency Medicine Department
  • Süleyman Kırık Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital Emergency Medicine Department
  • Nurbanu Sezak İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10019841

Anahtar Kelimeler:

Acil servis, santral sinir sistemi enfeksiyonu, menenjit, ensefalit.

Özet

Amaç: Merkezi sinir sistemi (MSS) semptom ve bulguları ile acil servise başvuran hastalarda demografik verileri, tanıları ve enfeksiyon için prediktif faktörleri araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Üçüncü basamak bir üniversite eğitim ve araştırma hastanesinin acil servisine santral sinir sistemi semptomları ile başvuran 88 olgu demografik verileri, muayene bulguları, hastanede yatış durumu, beyin omurilik sıvısı (BOS) kültürü üremesi ve mortalitesi açısından retrospektif olarak incelendi. Olgular merkezi sinir sistemi enfeksiyonu, enfeksiyöz olmayan merkezi sinir sistemi
patolojileri ve merkezi sinir sistemi dışındaki patolojiler olarak 3 grupta incelendi.
Bulgular: 88 hastanın 17’sinde (%19,3) merkezi sinir sistemi enfeksiyonu vardı. Bu olguların 11’inde (%64,7) pürülan menenjit, 6’sında (%35,2) ensefalit saptandı. Kusma şikayetleri, BOS kültürü alınma oranı, Kernig işareti pozitifliği, ense sertliği ve hastaneye yatış oranları MSS enfeksiyonlu grupta diğer iki gruba göre anlamlı olarak yüksekti. Mortalite açısından gruplar arasında fark yoktu. Pürülan menenjit olgularında 11 hastanın 9’undan BOS kültürü alındı ve 2 örnekte (%22,2) üreme görüldü. Şantlı 1 hastada BOS’ta Klebsiella pneumoniae ve Haemophilus influenzae üredi.


Sonuç: MSS enfeksiyonları bir morbidite ve mortalite nedenidir ve acil servise MSS enfeksiyonu belirti ve semptomları ile başvuran hastaların hızlı ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu vakalarda MSS dışı patolojiler ve enfeksiyöz olmayan MSS patolojileri de düşünülmelidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2023-10-24

Nasıl Atıf Yapılır

Karaca, B., Efgan, M. G., Örmen, B., Bilgin, S. ., Kırık, S. ., & Sezak, N. . (2023). Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonu Semptomları ile Acil Servise Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Acil Tıp Polikliniğine Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonu Belirtileriyle Başvuran Hastalar. Chronicles of Precision Medical Researchers, 4(3), 337–342. https://doi.org/10.5281/zenodo.10019841