Covid 19 pandemisinin serviks kanseri taramasına etkisi; Tersiyer bir hastanenin deneyimleri

Covid-19 Pandemisi'nde serviks kanseri taraması

Yazarlar

  • Selim GÜLÜCÜ Gaziosmanpasa University Department of Obstetrics and Gynecology
  • Neşet GÜMÜŞBURUN Gaziosmanpasa University Department of Obstetrics and Gynecology

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7195802

Anahtar Kelimeler:

Covid-19- kolposkopi- pandemi- serviks kanseri- smear- tarama

Özet

Amaç: Pandemi öncesi ve pandemi sırasında hastanemizde serviks kanseri taraması yapılan hasta sayısı ve sonuçlarını değerlendirmek ve serviks kanseri tarama oranlarındaki değişiklikleri ortaya koymaktır.

Gereç ve yöntem: Ocak 2018 ile Mart 2022 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine başvuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Pandemi öncesi dönem (Ocak 2018 ile şubat 2020) ile pandemi döneminde (mart 2020 ile mart 2022) servikal kanser taraması yapılan hastaların karşılaştırılması planlandı. Pandemi öncesi ile pandemi döneminde başvuru yapan toplam hasta sayıları hesaplanarak dönemsel olarak serviks kanser tarama oranlarının belirlendi.

Bulgular: Çalışma süresince jinekoloji polikliniğine başvuru toplam 50486 hastadan 6330 smear alındı ve 231 kolposkopi yapıldı. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası dönemler karşılaştırıldığında pandemi öncesi dönemde polikliniğe başvuran hastalardan alınan smear sayısı istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük, kolposkopi yapılan hasta sayısı ise istatistiksel olarak derecede yüksekti. Pandemi öncesi ve sonrası dönemlerde smear histopatoloji sonuçları arasında anlamlı fark yoktu. Ancak pandemi sonrası dönemde ‘Yetersiz' olarak raporlanan smear histopatoloji sonuçlarının arttığı tespit edildi (p:0,002). Kolposkopi yapılan hastaların histopatolojik sonuçları zaman dilimleri arasında anlamlı farklılık göstermedi.

Sonuç: Serviks kanseri kadın sağlığı için önemli bir sorundur ve her ülke kendi serviks kanseri için kendi rutin tarama şemasını belirlemiştir. Pandemi gibi durumlarda rutin taramalar aksamaktadır. Bu aksamalar ilerleyen yıllarda serviks kanser riskinin artmasına neden olabilir. Pandemi sonrası rutin tarama programının hedef kitleye bir an önce ulaşılabilmesi için yeni eylem planları oluşturulmalı ve olası serviks kanseri risk artışının önüne geçilmelidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2022-10-15

Nasıl Atıf Yapılır

GÜLÜCÜ, S., & GÜMÜŞBURUN, N. (2022). Covid 19 pandemisinin serviks kanseri taramasına etkisi; Tersiyer bir hastanenin deneyimleri: Covid-19 Pandemisi’nde serviks kanseri taraması. Chronicles of Precision Medical Researchers, 3(3), 155–158. https://doi.org/10.5281/zenodo.7195802