Çocuk Yoğun Bakımda Takip Edilen Suriye Uyruklu Hastaların Değerlendirilmesi
Suriyeli Göçmen Hastalar
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.6371511Anahtar Kelimeler:
Çocuk yoğun bakım ünitesi, Suriyeli Göçmen, MortaliteÖzet
Amaç : Bu çalışmada Çocuk Bakım Ünitesinde Suriye uyruklu hasta klinik ve demografik özellikleri incelendi.
Gereç ve Yöntemler: 01.03.2017-01.03.2019 tarihleri arasında S.B.Ü Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji eğitim ve Araştırma hastanesinde takip edilen, yaşları 1 ay ile 18 yaş arasında değişen hastaların verileri değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, yatış nedeni, kronik hastalık varlığı, yatış süreleri, hastaların son durumları, solunum destek cihazına bağlanma durumu ve mortalite oranları açısından incelendi.
Bulgular: 01.03.2017-01.03.2019 tarihleri arasında S.B.Ü Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavi gören 1170 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalardan 126’sı (%9.3) suriyeli göçmen (SG) hastalar oluştumaktaydı. Tüm hastaların ortalama yaşalerı 4,26±7,22 yıl iken SG de ise 7,33±8,25 di.
ÇYBÜ’ne Bronşiolit, Sepsis, Pnomoni, Travma, Konjenital kalp Hastalığı, satatus epileptikus, Hematolojik hastalıklar, onkolojik hastalıklar, Diabetik ketoasidoz, Metabolik hastalıklar en sık yatış nedeni iken SG hastalarda bronşiolit, sepsis, travma, konjenital kalp ve metabolik hastalıklar ve intoksikasyonlar daha sık görülmekteydi.
Sonuç: Sonuç: SGin ve bir sorunu olan hastalarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanması ve çocuk ölümlerinin için yapılacaklar için hazırlanmak için yapılması zorunludur. Türkiye'deki mültecilerin genel genel koşulları ideal olarak Türk vatandaşlarının sağlık koşullarının en önemli bölümünden yararlanabilirsiniz.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.