Ameliyat Sonrası Kalça Kırığı Hastalarında Evde Bakımın Mortaliteye Etkisi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10891232Anahtar Kelimeler:
kalça kırığı- evde bakım- geriatrik mortaliteÖzet
Özet:
Amaç:
Kalça kırıkları geriatrik popülasyonda önemli bir ölüm nedenidir. Ameliyat sonrası dönemde hastanın genel durumu iyi olsa bile taburculuk sonrasında gelişen komplikasyonlar nedeniyle sıklıkla mortalite gözlenmektedir. Bu çalışmada kalça kırığı ameliyatı sonrası evde bakım hizmetlerinin mortaliteye etkisinin araştırılması amaçlandı.
Çalışma Tasarımı: Retrospektif Veri Araştırması
Yöntem:
Ekim 2013 ile Eylül 2018 tarihleri arasında kalça kırığı nedeniyle ameliyat edilen toplam 228 hastanın evde bakım hizmetleri takip belgeleri geriye dönük olarak incelendi. Yaş, evde bakım hizmeti türü, evde bakıma başvuru sayısı, hastanın sağlıklı olup olmadığı, kırık tedavisi sonrası diğer sağlıklı dönemler kaydedildi ve bu veriler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon yöntemi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi.
Sonuçlar:
Evde bakım hizmeti almayan 189 hastanın 82'si (%43,3) ve evde bakım hizmeti alan 37 hastanın 7'si (%18,9) çıkış olarak kaydedildi. Evde bakım hizmeti alan hastaların ortalama evde bakım ziyaret sayısı 5,13 oldu. Evde bakıma başvuru sayısı ile ameliyat sonrası yaşam beklentisi arasında güçlü bir ilişki vardır (p< 0.01). Evde bakıma başvuru sayısı çıkış sayılarını anlamlı derecede azalttı (p< 0,05). Her iki korelasyonun da 65 yaş altı hastalarda daha güçlü olduğu görüldü.
Sonuçlar:
Evde bakım hizmetleri personeli tarafından yaraların pansumanlanması ve hastaların mobilize edilmesinin ciddi komplikasyonların erken teşhisini sağlayabileceği, yara enfeksiyonu ve emboli riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Kalça kırığı olan hastaların ameliyat sonrası dönemde rutin olarak planlanan evde bakımı hem yaşam beklentisi hem de yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.