Besin Alerjisi Tanılı Çocuk Hastaların Klinik ve Demografik Özellikleri ile Annelerinin Anksiyete ve Depresyon Durumunun Değerlendirilmesi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10018140Anahtar Kelimeler:
Besin alerjisi- anne- anksiyete- depresyonÖzet
Amaç: Çalışmanın amacı, besin alerjisi olan çocukların annelerinde anksiyete ve depresyonu değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif-tanımlayıcı bir çalışma olarak yürütüldü. Besin alerjisi tanısı ile başvuran çocukların klinik özellikleri, sosyodemografik özellikleri değerlendirildi ve annelere Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçekleri uygulandı.
Bulgular: Çocukların 114'ünde (%60.0) tekli besin alerjisi, 76'sında (%40.0) çoklu besin alerjisi vardı. Son 6 ayda ayda 1'den fazla besin alerjisi atağı geçiren çocukların anneleri, çoklu besin alerjisi olan çocukların anneleri ve alerji tanısı konmuş başka çocuğu olan annelerin anksiyete düzeyleri anlamlı derecede yüksekti. Eğitim düzeyi düşük olan annelerin anksiyete düzeyleri anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Son 6 ayda ayda 1'den fazla besin alerjisi atağı geçiren çocukların anneleri, birden fazla besin alerjisi olan hastaların anneleri ve daha genç yaştaki annelerin depresyon puanları anlamlı derecede yüksekti (p<0.05).
Sonuç: Çocukların atak sayısı ve birden fazla gıda alerjeninin varlığı gibi klinik durumları annelerin depresyon ve anksiyete düzeylerini etkilemiştir. Bu nedenle, gıda alerjilerinin klinik kontrolü ile atak sayısının azaltılması hem çocuğun sağlığı hem de bakım veren kişi olarak annenin sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.