AİLE SAĞLIĞI VE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLETİŞİME GÖNÜLLÜLÜK DURUMLARI VE İLETİŞİM DOYUMLARININ BELİRLENMESİ

Yazarlar

  • Sonay Bilgin Atatürk University, Faculty of Nursing, Department of Public Health Nursing, Erzurum, Turkey
  • Nuran Çelebi
  • Büşra Ekin
  • Gökhan Bilgin Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8201949

Anahtar Kelimeler:

Hemşire- iletişime gönüllülük- iletişim doyumu

Özet

ÖZET

GİRİŞ-AMAÇ: İletişim, bir bireyin başka bir bireye yaptığı herhangi bir etki olmasının ötesinde bir paylaşma eylemi olarak nitelendirilmektedir. Günlük yaşamda temel vazgeçilmez bir unsur olarak ifade edilen iletişim bir amacın gerçekleştirilmesi hususunda önemli yapı taşlarından biridir. Sağlık alanında iletişim olgusu ise; hasta ve sağlık personeli arasında gerçekleşen düşünce ve duygu alışverişi olarak ifade edilmektedir. Hasta ve hemşire arasındaki iletişim bağı ne kadar kuvvetli olursa alınan hizmet de daha verimli, kaliteli ve tatmin edici olacaktır. Araştırma; Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan hemşirelerin iletişime gönüllülük durumlarının ve iletişim doyumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.

GEREÇ-YÖNTEM: Şubat 2018-Mart 2018 tarihleri arasında; Erzurum ili merkez ilçelerine görev yapmakta olan Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan araştırmaya gönüllü olarak katılıp anket sorularını eksiksiz yanıtlayan 95 hemşire ile yapıldı. Veriler; Şubat 2018-Mart 2018 tarihleri arasında Sosyo-Demografik Durum Anketi, İletişime Gönüllülük Ölçeği ve İletişim Doyum Ölçeği ile toplandı. Verilerin analizinde ; SPSS 15.0 for Windows programı, frekans ve yüzde, ortalama ve standart sapma, t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis, Mann Whitney U Testi, Cronbach alfa güvenilirlik analizi kullanıldı.

BULGULAR: Araştırmamıza katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29.66±7.31 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların meslekte ortalama 8.77±7.06 yıldır çalıştıkları ve son bir yılda %32.6 oranında çalıştıkları işten ayrılmayı düşündükleri belirtmişlerdir. Hemşirelerin iletişime gönüllülük durumlarına bakıldığında ortalama 50.22±2.12’si yani yarısı iletişime gönüllü olduklarını ve çalıştıkları işteki iletişim doyumlarının ortalama 91.54±12.19 oranıyla yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır.

SONUÇ: Araştırmaya katılan hemşirelerin orta düzeyde iletişime gönüllü oldukları fakat çalıştıkları kurumdaki iletişim doyumlarının yüksek olduğu saptanmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2023-07-31

Nasıl Atıf Yapılır

Bilgin, S., Çelebi, N. ., Ekin, B., & Bilgin, G. (2023). AİLE SAĞLIĞI VE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLETİŞİME GÖNÜLLÜLÜK DURUMLARI VE İLETİŞİM DOYUMLARININ BELİRLENMESİ. Chronicles of Precision Medical Researchers, 4(2), 155–160. https://doi.org/10.5281/zenodo.8201949