Kırım Kongo kanamalı ateşi ön tanısı ile takip edilmiş çocuk vakaların retrospektif değerlendirilmesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8200967

Anahtar Kelimeler:

Çocuk- Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi- Destek tedavi

Özet

Amaç

 

Çalışmamızın amacı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) tanısı ile takip edilen hastaların klinik, demografik ve laboratuvar bulgularını değerlendirmektir. Bu çalışma erken tanının önemini, uygulanan destekleyici tedavinin hastanede kalış süresini kısaltmaya ve komplikasyon gelişimini önlemeye etkisini gözlemlemek amacıyla yapılmıştır.

 Gereç ve Yöntem

 Çalışma Helsinki İlkeler Deklarasyonu’na uygun, tek merkezli olarak Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde gerçekleştirilmiştir. Ocak 2012 ile Temmuz 2016 arasında KKKA ön tanısı ile takip edilmiş olan hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Tüm olguların epidemiyolojik, demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar verileri, tedavi yöntemleri ve sonuçları hasta dosyalarından değerlendirilmiştir.

 

Bulgular

 Ocak 2012-Temmuz 2016 tarihleri arasında KKKA öntanılı 100 hasta tespit edildi. Hastaların %52' si kırsal kesimden geliyordu. En çok başvuru Nisan ve Haziran  ( %69 ) ayları aralığında idi. Hastaların %100' ünde kene ile temas öyküsü vardı. Hastaneye başvuru esnasında başlıca semptomlar ve bulgular ateş ( %38 ), hematolojik bulgular ( %34 ), halsizlik ( %47 ), karın ağrısı ( %11 ), başağrısı  (%25), kas ağrısı ( %44 ) idi. Hastaneye başvuru esnasında hastaların %6' sinda trombositopeni, %26’ sında lökopeni, %26' sında yüksek AST, %12' sinde yüksek ALT, %44’ ünde yüksek LDH, %70' inde yüksek CPK, %8’ inde uzamış PT, %28' sinde uzamış PTT, %13' ünde yüksek INR saptandı. Hastaların tamamı destek amaçlı sıvı-elektrolit tedavisi, %5’ i aferezli trombosit süspansiyonu, %13’ ü taze donmuş plazma, %12’ si tekrarlayan sayıda eritrosit süspansiyonu, %13' ü ribavirin tedavisi aldı. Takibe aldığımız hastalarımız şifa ile taburcu edildi.

 

 

 

 

 Sonuç

 Sonuç olarak, KKKA klinik bulguları çocuklarda erişkinlere benzerdir ve ancak KKKA çocuklardaki seyri daha iyidir. Etkinliği kesin olarak kanıtlanmış bir tedavi methodu henüz bulunmamakta olup tedavinin en büyük bölümünü destek tedavisi oluşturmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2023-07-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÜNÜVAR GÖK, Şeyma, KARAARSLAN, E., ÇAMCI, M., GÖK, A., & DEMİREL, B. . (2023). Kırım Kongo kanamalı ateşi ön tanısı ile takip edilmiş çocuk vakaların retrospektif değerlendirilmesi. Chronicles of Precision Medical Researchers, 4(2), 131–136. https://doi.org/10.5281/zenodo.8200967