Hipertansif Acillerde Trombotik Yatkınlığın Araştırılması
Hipertansif Acillerde Trombotik Yatkınlık
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7195868Anahtar Kelimeler:
Hipertansif ivedi durum- ortalama trombosit hacmi- trombozÖzet
Amaç: Hipertansiyon, trombotik olayların gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Ortalama trombosit hacmi, kontrolsüz hipertansiyonda trombosit aktivitesi ile yakından ilişkili bir belirteçtir. Bu çalışmada, hipertansif aciliyet tanısı alan ve kaptopril veya amlodipin tedavisi uygulanan hastalarda 2 saatlik takipte ortalama trombosit hacmi ve diğer laboratuvar bulgularındaki değişiklikleri izlemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada acil serviste hipertansif ivedi durum olduğu düşünülen toplam 100 hasta randomize kontrollü olarak iki gruba ayrıldı. Tansiyonlarını düşürmek için elli hastaya 25 mg kaptopril tablet ve elli hastaya da 5 mg amlodipin tablet oral yolla verildi. 0 dakika, 60 dakika ve 120 dakikadaki MPV ve diğer laboratuvar parametrelerindeki değişiklikler kaydedildi.
Bulgular: Hastaların başlangıç ortalama trombosit hacimleri açısından iki grup arasında fark yoktu (p > 0.05). MPV, kaptopril grubunda 60 dakika sonra yükseldi. Ancak 120 dakika sonunda azalma olduğuna dair kanıtlara rağmen fark bulunamadı (p > 0.05). 60 ve 120 dakika sonunda amlodipin grubunda MPV azaldı, ancak fark bulunmadı (p > 0.05).
Sonuç: Bu çalışmada, amlodipinin neden olduğu MPV değerlerindeki düşüş, kaptoprilden daha fazla dikkat çekiciydi. Hipertansif ivedi durum ile başvuran hastalarda trombozun önlenmesi için erken dönemde MPV değerlerinin düşürülmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.