Konya'da bir çocuk hastanesinde gelişimsel kalça displazisi taraması sonuçları: Geniş bir kohort çalışması

Çocuklarda gelişimsel kalça displazisi

Yazarlar

  • ESMA KELEŞ ALP SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14032529

Anahtar Kelimeler:

Gelişimsel kalça displazisi, ultrasonografi, bebek, insidans.

Özet

Amaç: Gelişimsel kalça displazisi (GKD) bebeklerde en sık görülen konjenital kalça patolojisi olup, kalça usg ile erken saptanabilirve geç saptanmasıyla ortaya çıkabilecek komplikasyonlar önlenebilir. Hastalığın görülme sıklığı genetik, tarama teknikleri ve kültürler arası farklılıklara bağlı olarak değişmektedir. Çalışmanın amacı, Konya bölgesinde ultrasonografi kullanılarak GKD insidansını değerlendirmek ve GKD'nin erken teşhisinin önemini vurgulamaktır.

Gereç ve yöntem: Çalışma, Haziran 2016 ile Mart 2022 tarihleri arasında Konya bölgesinde tasarlanmış retrospektif bir çalışmadır. GKD'nin tespiti için Graf yöntemine göre kalça ultrasonografisi kullanıldı. Çalışmaya hastanemiz çocuk polikliniğine aile hekimleri tarafından kalça ultrasonografisi (USG) için yönlendirilen veya herhangi bir nedenle polikliniğe başvuran ve GKD taraması için kalça USG çekilen bebekler dahil edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 2074 bebek değerlendirildi. Bunların 1036'sı erkek, 1038'i kız bebekti. Bebeklerimizin ortalama ilk kalça USG zamanı 8,4 (4-18) hafta idi.  1946 bebekte ilk kalça ultrasonu sonucu normaldi ve 27 bebekte bilateral tip 2a vardı. Serimizde DHD insidansını %1.35 olarak bulduk. 

Sonuç: Çalışmamız, serimizde saptanan insidansın ultrasonografi tekniğinin kullanıldığı diğer çalışmalarda olduğu gibi gerçeğe yakın olduğunu göstermiştir. Ayrıca bulduğumuz %1.39'luk insidans 1992 yılında Konya'da yapılan çalışma ile aynıdır ve Konya için insidansın son 20 yılda değişmediğini göstermektedir. Ülke düzeyinde DHD insidansını daha net bir şekilde elde etmek için prospektif çok merkezli çalışmalar düzenlenmelidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2024-11-05

Nasıl Atıf Yapılır

KELEŞ ALP, E. (2024). Konya’da bir çocuk hastanesinde gelişimsel kalça displazisi taraması sonuçları: Geniş bir kohort çalışması: Çocuklarda gelişimsel kalça displazisi. Chronicles of Precision Medical Researchers, 5(3), 94–99. https://doi.org/10.5281/zenodo.14032529