Perikardiyal Hematomlu Stanford Tip A Aortik Diseksiyon Hastalarında Mortalite Prediktörleri: Tek Merkez Deneyimi

Perikardiyal Hematomlu Diseksiyon Hastalarında Mortalite

Yazarlar

  • Emre Yaşar Istanbul Mehmet Akif Ersoy Thoracic and Cardiovascular Surgery Research and Training Hospital

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10019833

Anahtar Kelimeler:

aort diseksiyonu, mortalite, tamponad

Özet

ÖZET

Amaç: Bu retrospektif çalışma, 2010 ile 2022 yılları arasında akut Stanford Tip A Aortik Diseksiyon (ATAAD) nedeniyle cerrahi tamir geçiren ve eşzamanlı perikardiyal hematomu olan hastalardaki mortalite prediktörlerini araştırmayı amaçlamıştır.

Yöntemler: 270 hastanın verileri incelendi. Tip B disseksiyonlar, kronik vakalar ve redo işlemler çalışma dışı bırakıldı.Preoperatif perikardiyal hematomu olan 42 vaka  çalışmaya dahil edildi. Perikardiyal hematomun teyidi, preoperatif görüntüleme yoluyla  ve cerrahi sırasında yapıldı. Hemodinamik instabilite, kardiyak tamponad gibi nedenlere bağlı olarak sistolik kan basıncının 80 mmHg'nin altında olması olarak tanımlandı.

Bulgular: Hemodinamik instabilite, hastaların 25'inde (%59.5) gözlendi ve hastane içi mortalite %35.7 olarak bulundu. Çok değişkenli analiz, hemodinamik instabilitenin mortalite için önemli bir prediktör rolü olduğunu gösterdi (p=0.004). Yaş, preoperatif böbrek hasarı ve daha önceki koroner girişimler, erken mortaliteyle istatiki olarak ilişkili bulunamazken, hemodinamik instabilite güçlü bir prediktör olarak ortaya kondu.

Tartışma: Bu çalışma, perikardiyal hematom ve ATAAD'lı hastalarda cerrahi tamir geçiren hastalarda mortalite sonuçlarını belirlemede hemodinamik instabilitenin önemini vurgulamaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2023-10-24

Nasıl Atıf Yapılır

Yaşar, E. (2023). Perikardiyal Hematomlu Stanford Tip A Aortik Diseksiyon Hastalarında Mortalite Prediktörleri: Tek Merkez Deneyimi: Perikardiyal Hematomlu Diseksiyon Hastalarında Mortalite. Chronicles of Precision Medical Researchers, 4(3), 332–336. https://doi.org/10.5281/zenodo.10019833

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri