Karpal Tünel Sendromunda Gece Atel Tedavisine ve Tendon Kaydırmaya Ek Olarak Akupunkturun Klinik ve Elektrofizyolojik Parametreler Üzerine Etkileri
Karpal Tünel Sendromunda Akupunkturun Klinik ve Elektrofizyolojik Parametrelere Etkisi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7240396Anahtar Kelimeler:
Karpal tünel sendromu, akupunktur, gece ateli, egzersizler.Özet
ÖZ
Amaç: Karpal Tünel Sendromunda gece atel tedavisi ve tendon kaydırma egzersizlerine ek olarak akupunkturun klinik ve elektrofizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntemler: Grup 1'deki hastaların yaş ortalaması 48,0±12,37, grup 2'de ise 51,3±14,82 (26-83)'dir.Grup 1'deki 30 hastaya gece atel tedavisi ve tendon kaydırma egzersizlerine ek olarak haftada 1 seans olmak üzere 3 ay boyunca 12 seans akupunktur uygulandı. Bu arada ikinci gruptaki hastalara gece ateli tedavisi ve tendon kaydırma egzersizleri yapıldı. Her iki gruptaki tüm hastalar istirahat ateli kullandı ve 12 hafta boyunca egzersiz yaptı. Tedavi için 4 akupunktur noktası (PC-3, PC-6, PC-7, LU-9) seçildi ve 0.25x0.25 iğne 20 dakika yerleştirildi. Hastalar 12 hafta boyunca 12 seans akupunktur aldı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası elektronörofizyolojik parametreler ve Boston Skalası kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Her iki grup karşılaştırıldığında, akupunktur grubu, splint ve egzersiz grubuna göre daha fazla Semptom Şiddet Ölçeği (SSS) ve elektronörofizyolojik parametrelerde DSL (distal duyu gecikmesi) azalma gösterdi (p = 0,001), (p=0,025). Diğer parametreler her iki grup için istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Sonuç: Boston Skalası, fonksiyonel kapasite skalası ve median sinir distal duyu latansına göre istirahat ateli ve egzersize ek olarak akupunktur uygulanan hastalarda iyileşme gözlemledik.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.