Türkiye’de Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Koruma Birimi: Üç yıllık deneyim
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7195880Anahtar Kelimeler:
istismar- ihmal- çocuk koruma birimi- çocukÖzet
Türkiye’de Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Koruma Birimi: Üç yıllık deneyim
Özet
Giriş
Sağlık Bakanlığına bağlı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (GEAH) çocuk koruma birimi istismara ve ihmale uğrayan çocukların süreçte örselenmesini en aza indirmek ve tüm işlemlerini çocuğun yüksek yararını gözeterek gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu makalenin amacı GÜLÇOK tarafından takip edilen olgu serisinin retrospektif olarak incelenmesi ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler arasında yapılandırılmış ilk çocuk koruma ekibinin kurulması ve uygulamalarının işleyişini tanımlamaktır.
Gereç ve Yöntemler
Bu çalışmada 2019 ile 2022 tarihleri arasında Gülhane Çocuk Koruma Birimi (GÜLÇOK)’a başvuran ve süreçleri tamamlanmış istismar ve ihmal tanısı alan 134 olgu retrospektif olarak incelendi.
Bulgular
Bu çalışmada çocuk istismarı tanısı alan yaşları 1 günlük-17 yaş arasında değişen 86’si (%64,2) kız, 48(%35,8)’i erkek toplam 134 çocuk değerlendirildi. Çocukların yaş ortalamaları 9.87 ± 5.99 idi. Fiziksel ve cinsel istismara uğrayan kız çocukların (sırasıyla %71;%85) erkek çocuklara göre daha yüksek oranda olduğu tespit edildi. İhmal vakaları erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha yüksektir(%53,3)(p=0.005) 0-2 yaşta ihmal oranı(%30) cinsel istismara göre istatistiksel olarak daha yüksek, 13-18 yaşta cinsel istismar oranı(%72.7) ihmal oranından istatistiksel olarak yüksek olarak tespit edilmiştir (p=0.001)
Sonuçlar
Türkiye’de çocuk istismar ve ihmalinin sorun olarak algılanması çok yenidir. Çocuk koruma birimi ve merkezlerinin sayısı artmaktadır. Ancak hastane temelli bu merkezler daha çok üniversite hastanelerinde bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde planlanacak çocuk koruma birimleri hem daha fazla sayıda çocuğa hizmet verecek hem de ülkemizde çocuk istismarı ve ihmali sıklığını çok daha doğru tespit edilmesine katkıda bulunacaktır. Bunun yanı sıra birimlerin sayıca artması birimler arası bir iletişimin, dolayısıyla olgulara yapılacak müdahalelerde bilgi birikimi ve deneyimin artmasını, hekimlerin bu konudaki donanımının güçlenmesini de sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler: istismar, ihmal, çocuk koruma birimi, çocuk
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Chronicles of Precision Medical Researchers
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.